znany lekarz
Warzywa

SZCZYPIOREK

SZCZYPIOREK SZCZYPIOREK fot. Fot Viktors Kozers - sxchu

SZCZYPIOREK – znany od najdawniejszych czasów, uprawiany przez Chińczyków, później przez starożytnych Greków i Rzymian, obecnie rozpowszechniony w wielu krajach, zwłaszcza w Europie, Azji i Ameryce Płn. Surowcem są liście. Uprawiany jest na glebach żyznych, przepuszczalnych, w pełnym słońcu, wymaga podlewania;

Składniki odżywcze: dużo witamin z grupy B, witamina C, wapń, potas, żelazo, magnez, inulina, fitosterole, związki siarki;

Właściwości lecznicze: poprawia odporność organizmu, działa bakteriobójczo, poprawia trawienie (wydziela soki trawienne) i apetyt, działa żółciopędnie, lekko moczopędnie, pomaga w przyswajaniu składników odżywczych;

Ilość kalorii: w 100 g –  27 kcal.