znany lekarz
Warzywa

BURAK ĆWIKŁOWY - duża ilość żelaza i kwasu foliowego

BURAK ĆWIKŁOWY - duża ilość żelaza i kwasu foliowego BURAK ĆWIKŁOWY - duża ilość żelaza i kwasu foliowego fot. @ teresaterra - Depositphotos

BURAK ĆWIKŁOWY – pochodzi z Afryki i Indii (w obszarze tropikalnym). W Europie znany
w wieku XV. Obecnie buraki uprawiane są w wielu krajach. W klimacie umiarkowanym rosną odmiany uodpornione na niskie temperatury. Spożywany jest nie tylko korzeń, ale również odżywcza botwinka;

Składniki odżywcze: witamina C, żelazo, kobalt, kwas foliowy, magnez, fosfor, potas, cynk, mangan;

Właściwości lecznicze: leczy anemię, szczególnie korzystny dla krwi oraz przewodu pokarmowego, pomocny w chorobach takich jak: grypa, angina, nerwica. Oczyszcza nerki, działa na wątrobę odtruwająco;

Ilość kalorii: w 100 g – 49 kcal.