znany lekarz
Żywność

Składniki pokarmowe

Składniki pokarmowe Składniki pokarmowe fot. teslacoils

Istnieje ok. 40 składników pokarmowych, które muszą być dostarczone wraz z pożywieniem, ponieważ organizm sam nie jest w stanie ich wytworzyć.

Ze względu na funkcje, jakie pełnią w organizmie składniki odżywcze dzielimy na trzy grupy:

  • budulcowe - białka i składniki mineralne,
  • energetyczne - węglowodany i tłuszcze,
  • regulujące - witaminy, składniki mineralne, niektóre aminokwasy i woda.

Podstawowymi składnikami odżywczymi są białka, węglowodany i tłuszcze, które dostarczają nam energii w ilościach: węglowodany: 55 - 60%, tłuszcze – ok. 30%, białka – ok. 12 %. Są one niezbędne do budowy i odbudowy komórek i tkanek i do zachowania wszystkich funkcji fizjologicznych człowieka. Warunkują właściwy wzrost, rozwój, sprawność umysłowa i fizyczną  każdego z nas. Wszystkie składniki odżywcze podlegają w organizmie nieustannym przemianom biochemicznym oraz ciągłej wymianie. Pożywienie dostarczone do organizmu ulega rozkładowi i spalaniu. Wyzwala się energia, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich organów wewnetrznych, a także zapewniąjca utrzymanie stałej temperatury ciała. Proces ten to przemiana materii. Substancjami ubocznymi przemiany materii są: woda, dwutlenek węgla, mocznik, które wydalane są przez płuca, skórę i nerki.

Na całkowite zapotrzebowawnie enegetyczne człowieka składają się:

  • przemiana materii podstawowa (oddychanie, krążenie krwi, praca serca, praca nerek, wątroby i innych narządów), która wymaga najniższego zapotrzebowania energetycznego,
  • przemiana materii ponadpodstawowa (wysiłek fizyczny i umysłowy), w czasie której wzrasta zapotrzebowanie na energię.

Całkowite zapotrzebowanie energetyczne zależy od wieku, płci, wagi ciała, stanu fizjologicznego (ciąża i karmienie), temperatury zewnętrznej, wysiłku fizycznego.