znany lekarz
Apteka suplementy
Czy wiesz że

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe Ciasto drożdżowe fot. pixabay

Ciasto drożdżowe nie klei się do rąk, jeśli dłonie przed wygniataniem posmarujemy olejem lub dodamy do niego kilka kropli oliwy. Szybkość rośnięcia ciasta drożdżowego zależy od ilości drożdży i od temperatury. Normalna temperatura rośnięcia to pomiędzy 20 a 30 stopni Celsjusza , poniżej 10 i powyżej 50 proces rośnięcia ustaje. Miskę z ciastem potrzeba przykryć czystą ściereczką (dzięki temu ciasto nie ucieka i jest chronione od przeciągów). Jeśli ciasto przestanie rosnąć z powodu wychłodzenia, należy je ostrożnie ogrzać do temperatury 30 stopni Celsjusza. Natomiast zbyt gorące ciasto trzeba schłodzić do temperatury ok. 30 stopni i dodać świeżych drożdży. Ciasto może przestać rosnąć, gdy zawiera zbyt dużo soli lub cukru. Należy zrobić małą porcję świeżego ciasta i dodać go do przesolonego lub przesłodzonego. Także przyczyną tego, że ciasto nie chce rosnąć może być zła jakość drożdży (sprawdzamy je: zarabiamy nieco ciasta z drożdżami i posypujemy cienką warstwą mąki, jeśli po 20 minutach nie będzie widać rys w warstwie mąki, oznacza, że drożdże są złe i trzeba wziąć nowe. Drożdżowe ciasto ładnie wyrośnie jeśli dodamy do niego zimne ziemniaki puree ( na kilogram mąki dwa średnie ziemniaki). Ciasto lepiej rośnie jeśli drożdże z mlekiem, jajka i masło dodawać będziemy kolejno do podgrzanej uprzednio mąki w pewnych niedużych odstępach czasu. Ciasto drożdżowe nie powinno stygnąć na blasze, na której się piekło, bo staje się miękkie i przesiąka zapachem blachy.