Ciasto drożdżowe nie klei się do rąk, jeśli dłonie przed wygniataniem posmarujemy olejem lub dodamy do niego kilka kropli oliwy. Szybkość rośnięcia ciasta drożdżowego zależy od ilości drożdży i od temperatury. Normalna temperatura rośnięcia to pomiędzy 20 a 30 stopni Celsjusza , poniżej 10 i powyżej 50 proces rośnięcia ustaje. Miskę z ciastem potrzeba przykryć czystą ściereczką (dzięki temu ciasto nie ucieka i jest chronione od przeciągów). Jeśli ciasto przestanie rosnąć z powodu wychłodzenia, należy je ostrożnie ogrzać do temperatury 30 stopni Celsjusza. Natomiast zbyt gorące ciasto trzeba schłodzić do temperatury ok. 30 stopni i dodać świeżych drożdży. Ciasto może przestać rosnąć, gdy zawiera zbyt dużo soli lub cukru. Należy zrobić małą porcję świeżego ciasta i dodać go do przesolonego lub przesłodzonego. Także przyczyną tego, że ciasto nie chce rosnąć może być zła jakość drożdży (sprawdzamy je: zarabiamy nieco ciasta z drożdżami i posypujemy cienką warstwą mąki, jeśli po 20 minutach nie będzie widać rys w warstwie mąki, oznacza, że drożdże są złe i trzeba wziąć nowe. Drożdżowe ciasto ładnie wyrośnie jeśli dodamy do niego zimne ziemniaki puree ( na kilogram mąki dwa średnie ziemniaki). Ciasto lepiej rośnie jeśli drożdże z mlekiem, jajka i masło dodawać będziemy kolejno do podgrzanej uprzednio mąki w pewnych niedużych odstępach czasu. Ciasto drożdżowe nie powinno stygnąć na blasze, na której się piekło, bo staje się miękkie i przesiąka zapachem blachy.