znany lekarz
Przepisy kulinarne

Zupy

Zupy Zupy fot. © by Lynn Bendickson - Depositphotos

Nic tak nie rozgrzewa w zimowy, mroźny dzień, jak talerz gorącej, pożywnej zupy i nic tak nie orzeżwia w gorący letni dzień, jak talerz pysznego chłodnika. Nasze tempo życia sprawia, że mamy coraz mniej czasu na gotowanie zup, które były nieodzowna częścią pełnego obiadu w czasach naszego dzieciństwa. Niektórzy twierdzą, że są one odpowiedzialne za tłuszczyk na brzuchu, czy udach, ale dietetycy coraz częściej zalecają włączenie zup do jadłospisu. Dobrze ugotowana zupa zawiera minerały, takie jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, witaminy (beta-karoten, witamina E, C, niektóre z grupy B), błonnik, białko i tłuszcz. Dajmy zupie szansę, nie odrzucajmy jej, wprowadźmy ją znów na nasze stoły. Postaramy się przekonać sceptyków i malkontentów do smacznych i zdrowych zup w różnych wydaniach.