znany lekarz
Zupy

Zupa pomidorowa

ZUPA POMIDOROWA, KTÓREJ NIGDY NIE ZAPOMNISZ

Składniki:

  • 6 średnich, dojrzałych pomidorów lub 2 puszki (wersja zimowa),
  • oliwa z oliwek,
  • olej z siemienia lnianego,
  • tarty parmezan,
  • świeża bazylia,
  • sól,
  • szczypta pieprzu ziołowego,
  • krojony w kostkę kawałek paprykowego salami,
  • łyżka brzozowego cukru,
  • 4 duże łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 lampka czerwonego wytrawnego wina.

Wykonanie:

  1. Na rozgrzaną oliwę wrzucić paprykowe salami, pokrojone w kostkę i smażyć około 5 minut. Następnie dodać lampkę czerwonego wina i pomieszać.
  2. Dodać siekane pomidory, mieszać całość, dosypać sól, pieprz ziołowy, cukier brzozowy i doprowadzić do wrzenia.
  3. Dodać litr dobrej wody, potrawę wymieszać i gotować całość przez 30 minut.
  4. Zupę zagęścić 4 łyżkami przecieru pomidorowego. Gotować jeszcze 5 minut.
  5. Do gotowej zupy dodajemy tarty parmezan, siekaną bazylię i do smaku dużą łyżkę oleju z siemienia.

Zawsze polecamy Wam zupy pomidorowe. Ta jednak jest wyjątkowa i tak naprawdę bardzo prosta do przyrządzenia.

Smacznego!!!