ZUPA POMIDOROWA, KTÓREJ NIGDY NIE ZAPOMNISZ
Składniki:
- 6 średnich, dojrzałych pomidorów lub 2 puszki (wersja zimowa),
- oliwa z oliwek,
- olej z siemienia lnianego,
- tarty parmezan,
- świeża bazylia,
- sól,
- szczypta pieprzu ziołowego,
- krojony w kostkę kawałek paprykowego salami,
- łyżka brzozowego cukru,
- 4 duże łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 lampka czerwonego wytrawnego wina.
Wykonanie:
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić paprykowe salami, pokrojone w kostkę i smażyć około 5 minut. Następnie dodać lampkę czerwonego wina i pomieszać.
- Dodać siekane pomidory, mieszać całość, dosypać sól, pieprz ziołowy, cukier brzozowy i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać litr dobrej wody, potrawę wymieszać i gotować całość przez 30 minut.
- Zupę zagęścić 4 łyżkami przecieru pomidorowego. Gotować jeszcze 5 minut.
- Do gotowej zupy dodajemy tarty parmezan, siekaną bazylię i do smaku dużą łyżkę oleju z siemienia.
Zawsze polecamy Wam zupy pomidorowe. Ta jednak jest wyjątkowa i tak naprawdę bardzo prosta do przyrządzenia.
Smacznego!!!