znany lekarz
Zupy

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

½ kg soczewicy zalać zimną wodą, zagotować, wodę odlać i po zalaniu świeżą gotować 10 min. Do 3 l wrzątku wsypać szczyptę tymianku, włożyć kostkę cielęca lub wołową, 1 łyżeczkę kminku i gotować ok. 1,5 godz. Po tym czasie dodać 3 duże marchewki i 2 duże pietruszki pokrojone w ćwiartki, 3 duże cebule przekrojone na pół, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę imbiru, 1 łyżeczkę kolendry, 1/3 łyżeczki chili. Następnie dodać soczewicę wraz z wodą w której się gotowała, ½ łyżeczki vegety, płaską łyżkę soli, gotować do miekkości jarzyn (ok. 30 -45 min).

Wyjąć jarzyny, ale zostawić 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulę. Zupę zmiksować i dodać do smaku sól, łyżeczkę cytryny, zieloną pietruszkę, szczyptę majeranku, łyżeczkę masła.

Przepis według teorii 5 smaków: kwaśny, gorzki, słodki, ostry, słony.

(Anna Ciesielska „Filozofia życia”)