znany lekarz
Zupy

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Do 3-4 l wrzątku dodajemy ½ łyżeczki tymianku, gicz cielęcą, 1 łyżeczkę kminku mielonego i gotujemy ok. 2,5 godz. Następnie dodajemy 6 średnich marchewek, 1 dużą pietruszkę, pasternak, 4 duże pokrojone cebule, 1 łyżeczkę imbiru, 1/3 łyżeczki chili, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę vegety. Gotujemy do miekkości jarzyn, następnie mięso i warzywa wyjmujemy (z mięsa można zrobić farsz do nalesników, a z warzyw sałatkę).

Dodajemy 2 łyżeczki kurkumy, ewentulanie uzupełniamy wrzątkiem. Myjemy ok. ½ kg szczawiu, przekładamy do garnka, zalewamy niecałym ½ l wrzącej wody, przykrywamy i dusimy ok. 30 min, po czym miksujemy, dodajemy do wywaru jarzynowego, taką ilość, by zadawalała nasze podniebienie, aby zupa nie była za kwaśna. Dodajemy ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę kminku mielonego i łyżeczkę masła, ewentulanie słodką śmietanę.

Do zupy podajemy jajka ugotowane na twardo (lub ziemniaki).

Smacznego!

(Anna Ciesielska „Filozofia życia”)