znany lekarz
Zupy

Zupa krem z groszku

ZUPA KREM Z GROSZKU

Składniki: (na 4 porcje)

  • 1 jajko,
  • 1 średnia cebula,
  • 30 dag mrożonego groszku,
  • ¾ l bulionu warzywnego,
  • 3 gałązki świeżej mięty,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Jajko ugotować na twardo. Cebulę drobno posiekać. W garnku stopić masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać groszek. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut.

W tym czasie opłukać zioła, zmiksować zupę na gładki krem, przyprawic do smaku solą i pieprzem. Jajko drobno posiekać. Gotowa zupę wlać do bulionówek. Do każdej włożyć po łyżce jogurtu. Posypać posiekanym jajkiem.

Smacznego!!!