znany lekarz
Żywność

Zboża

Zboża Zboża fot. c Jordan Miller for Openphotonet CC Atribution

ZBOŻA należą do roślin z rodziny traw. Wytwarzają suche owoce, zwane ziarnami, które zawierają dużą ilość skrobi. Wykorzystywane są głównie do produkcji mąk i kasz. Produkty zbożowe to podstawowy element codziennego jadłospisu, mają, dzięki wysokiej zawartości węglowodanów, cynku, wapnia, witamin z grupy B, nie tylko dużą wartość odżywczą, ale działają również oczyszczająco na organizm, dzięki  błonnikowi pokarmowemu, znajdującemu się szczególnie w pełnych ziarnach zbóż.W Polsce ze względu na warunki klimatyczne, wystepuja następujące zboża: żyto, pszenica, owies, jęczmień, gryka, proso. Ziarniaki roślin zbożowych stanowią podstawowy surowiec spożywczy. Zbudowane są z okrywy owocowo-nasiennej, bielma i zarodka. Okrywa owocowa stanowi od 2 - 14% masy ziarniaka i zawiera głównie węglowodany, szczególnie błonnik (celulozę i hemicelulozę), niewielką ilośc białka oraz składniki mineralne i tłuszcze. Okrywa nasienna posiada najwięcej błonnika, następnie białko, składniki mineralne i tłuszcze. Bielmo jest największą częścią ziarniaka, w której zgromadzone są substancje zapasowe: węglowodany, głównie cukry rozpuszczalne, celuloza, hemiceluloza, białko zapasowe (albuminy, globuliny, prolaminy, gluteliny). Zarodek, stanowiący zawiązek przyszłej  rośliny stanowi do 12% masy ziarniaka. Składa się z łodyzki, pączka, korzonka i tarczki. Zarodek zawiera tłuszcz, witaminy z grupy B, bialko.

W kategorii tej zapoznamy Państwa z podstawowymi wiadomościami, dotyczącymi: pochodzenia i uprawy zbóż, ich składników odżywczych oraz wartości leczniczych.