GRYKA – znana już ponad 4000 lat temu w Indiach, później w Chinach, Azji Wschodniej. W Europie znana od XV wieku. Obecnie grykę uprawia się w Europie Środkowej i na Półwyspie Bałkańskim, w Rosji i Chinach. Jest to roślina jednoroczna. Otrzymuje się z niej kaszę i mąkę, ale gryka jest również miododajna. Miód gryczany stosuje się w anemii i przy kruchych naczyniach.
Składniki odżywcze: witaminy: C, B1, B2, B3, P (rutyna –ułatwia wchłanianie witaminy C i wzmacnia naczynia krwionośne), beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, kwas foliowy, żelazo, aminokwasy, kwasy organiczne, duże ilości białka (8 aminokwasów – w tym lizyna i tryptofan, których organizm człowieka nie potrafi sam wytworzyć);
Właściwości lecznicze: działanie odtruwające, wzmacniające naczynia włosowate. Wzmacnia pracę jelit (niewskazana jednak dla osób chorych na raka i chorujących na skórne alergie). Działa moczopędnie, zalecana u osób chorych na wątrobę, nerki, nadciśnienie tętnicze i niedokrwistość.