Dzisiaj nikt nie wyobraża sobie smacznej kuchni bez ziołowych przypraw. Dodają one niepowtarzalnych smaków, nasycają aromatem, czarują nasze zmysły, a do tego wzmacniają nas fizycznie, duchowo i zdrowotnie. Zioła, dzięki składnikom, takim jak witaminy, olejki eteryczne, pobudzają apetyt i wspomagają trawienie. Można je wychodować w domowej doniczce lub w ogrodzie. Ponieważ wykorzystywane są najczęściej w postaci suszonej, dlatego tak istone są: czas zbioru i warunki suszenia, wpływające na ich jakość. Odparowanie wody powoduje ograniczenie działania enzymów, a poprzez to mozliwa jest stabilizacja substancji aktywnych. Do przypraw wykorzystuje się następujące surowce: ziele, liście, pąki kwiatowe, nasiona, owoce, korę drzew, korzenie i kłacza.
Kto jeszcze nie zna niezwykłych właściwości ziół, niech koniecznie przeczyta ten dział, a poszerzy wiedzę, czytając nasze artykuły.