znany lekarz
Przyprawy ziołowe

PIEPRZ

PIEPRZ PIEPRZ fot. Antti Kivivalli - Creative commons

PIEPRZ -  najbardziej znana przyprawa na świecie, pochodzie ze Wschodu, jest to tropikalne pnącze, posiadające aromatyczne owoce. Pieprz czarny to owoce niedojrzałe, suszone, do osiągnięcia barwy czarnej, pieprz biały to owoce już dojrzałe, z których wydobyto i wysuszono białe nasiona. Pieprz dodaje się do bardzo wielu potraw z mięsa, warzyw, zalew, do peklowania.

Składniki odżywcze: piperyna, w pieprzu cayenne - kapsaicyna;

Właściwości lecznicze: pieprz poprawia apetyt, pobudza trawienie, krążenie, usuwa toksyny z jelit, wspomaga układ odpornościowy. Cayenne wspomaga układ oddechowy, działa wykrztuśnie, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega tworzeniu się skrzepów we krwi. Każdy rodzaj pieprzu dodany do olejku działa rozgrzewająco i przeciwbólowo oraz jako środek antyseptyczny.