Warzywa są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, kwasów organicznych, pektyn, łatwo przyswajalnych cukrów, błonnika oraz wody. W piramidzie żywienia zajmują drugi poziom. Zaleca się spożycie 3 porcji warzyw dziennie. Warzywa są wspaniałym dodatkiem do różnych potraw, dodają im wyjątkowego smaku i aromatu. Coraz bardziej popularne stają się ogrody i ogródki warzywne, które są źródłem zawsze świeżych i pachnących warzyw, bogatych w cenne składniki odżywcze. warzywa świeże w częściach jadalnych zawierają 5-40% suchej masy, a w niej węglowodany w ilości 2-28%, białko (0,5-5,6%) oraz tłuszcz (0,1-1,5%). Najwiekszą wartość odżywczą mają warzywa strączkowe, które w postaci suchych nasion zawierają 85% suchej masy, a w niej duże ilości białka o wysokiej wartości biologicznej.
W dziale Warzywa możecie Państwo zapoznać się z właściwościami odżywczymi warzyw oraz ich wartością kaloryczną.