znany lekarz
Warzywa

BRUKSELKA

BRUKSELKA BRUKSELKA fot. Eric Hunt -Creative Commons Attribution-Share Alike 30 Unported license

BRUKSELKA – jedna z najmłodszych roślin, wyhodowana w XIX wieku w Brukseli, prawdopodobnie jako krzyżówka jarmużu i kapusty głowiastej. Jest rośliną dwuletnią,sadzi się ją z rozsady (od połowy maja do początku czerwca) lub z siewu (II lub III dekada kwietnia), a zbiera późną jesienia lub zimą. Przeznacza się ją do konsumpcji bezpośredniej i do mrożenia. ;

Składniki odżywcze: witaminy: beta karoten (447 μg%), C (duża ilość od 94-196 mg%)), E, B3, B6, potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, kwas foliowy, białko (ok. 5%), węglowodany (ok. 8,7%);

Właściwości lecznicze: właściwości antynowotworowe (chroni przed rakiem okrężnicy), przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, wzmacnia trzustkę;

Ilość kalorii: w 100 g – 40 kcal.