CHRZAN – pochodzi z Azji, z basenu Morza Śródziemnego, powszechnie stosowany był w starożytności, w Polsce od XVII w. Chrzan to bylina, która osiaga wysokośc do 150 cm, liście różnokształtne, kwiaty małe , koloru białego, zebrane w kwiatostany. Chrzan rośnie na każdej glebie, ale potrzebuje dużo wilgoci. Świeży chrzan ma ostry zapach i piekący smak. Jest wyśmienitym dodatekiem do dań mięsnych, wędlin, kiełbas, gotowanych jaj, sałatek, sosów oraz kiszonych ogórków;
Składniki odżywcze: witaminy: prowitamina A, witamina C, B, E, wapń, potas, fosfor, żelazo, siarka, błonnik, olejki eteryczne, glikozyd sinigryna;
Właściwości lecznicze: działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, grzybobójczo, przeciwreumatycznie, leczy kamicę moczową, anemię, pobudza wydzielanie soków trawiennych, reguluje pracę jelit, zalecany w niestrawności i niedokwaśności, pobudza krążenie krwi. Okłady zewnętrzne leczą nerwobóle i bóle mięśni, chrzan jest znanym środkiem napotnym;
Ilość kalorii: w 100 g – 68 kcal.