PASTERNAK – uprawiany w starożytności, popularny w Europie Wschodniej, w Polsce od XVIII wieku, to roślina korzeniowa, dwuletnia o dużych właściwościach leczniczych. Część jadalna to korzeń. Uprawiany jest na glebach przepuszczalnych, lekkich, łatwo nagrzewających się, o dużej zawartości próchnicy. Zbiory odbywają się od końca września do końca października. Pasternak ma zastosowanie w przygotowaniu wielu potraw, w tym mięsnych, zup, sosów, dań rybnych i sałatek;
Składniki odżywcze: witaminy: C, B1, B3, B6, fosfor, potas, kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo, skrobia, błonnik, olejki lotne;
Właściwości lecznicze: działa moczopędnie, oczyszcza nerki i pęcherz, wzmacnia śledzionę, odtruwa organizm, poprawia pracę jelit, jest zasadotwórczy;
Ilość kalorii: w 100 g – kcal.