znany lekarz
Warzywa

GRZYBY

GRZYBY GRZYBY fot. @ ISergey - Depositphotos

GRZYBY – w medycynie chińskiej i japońskiej wykorzystywane od najdawniejszych czasów ze względu na ich właściwości lecznicze. W Europie długo pokutowało przekonanie, że grzyby mają jedynie walory smakowe, natomiast nie maja żadnych właściwości odżywczych. Liczne badania dowodzą, że grzyby mają działania antychorobotwórcze. Grzyby należa do roślin plechowatych. Grzyby uprawne maja zazwyczaj owocniki kapeluszowe, osadzone na trzonie. Na spodnie części owocnika znajdują się blaszki, gdzie formują się zarodniki. Główną masę owocników stanowi miąższ, którego barwa, smak i zapach stanowia istotne cechy użytkowe tej grupy surowców. Na świecie uprawia się kilkadziesiąt gatunków grzybów, wśród których największe znaczenie mają: pieczarka, boczniak ostrogowaty, pierścieniak uprawny, twardziak shiitake.

Składniki odżywcze: wit. B3, wit.B5, wit.D, wt. K, wit. PP, fosfor, potas, sód, miedź, cynk, kobalt, wapń, magnez, żelazo, kwas foliowy, 90% wody, białko, węglowodany (chityna, celuloza, glikogen), niewielkie ilości tłuszczu;

Właściwości lecznicze: wzmacniają układ odpornościowy organizmu, niektóre jak grzyby shiitahe i reishi maja działanie antyrakowe, obniżają poziom cholesterolu i lipidów we krwi, obniżają ciśnienie krwi, poziom cukru. Rozrzedzają krew, działają przeciwbakteryjnie;

Ilość kalorii: w 100 g – 350 kcal (suszone).