BROKUŁY – pochodzą z basenu Morza Śródziemnego, w Polsce znane od XVII wieku, są rośliną jednoroczną, podobną do kalafiora. Brokuł lubi gleby glinki, iły lessy, gleby piaszczysto-gliniaste i czarnoziemy. Wróżniamy uprawę wczesnowiosenną, letnią i jesienną. Częścią jadalną brokułu jest kwiatostan główny tzw. róża główna i kwiatostany boczne tzw. róże boczne. W zalezności od odmiany kwiatostan jest kulisty, kulisto spłaszczony lub całkiem płaski, koloru zielonego, żółtego lub fioletowego. Roże nadają się do spożycia bezpośredniego np. w sałatkach oraz jako mrozonki. ;
Składniki odżywcze: witaminy: C, B3, B5, prowitamina A, PP, K, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, siarka, białka, cukry;
Właściwości lecznicze: mają działanie przeciwnowotworowe, antyutleniające, oczyszczające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, biorą udział w produkcji erytrocytów, duża ilość błonnika chroni jelita, wzmacniają pracę wątroby. Brokuły spośrod wszystkich warzyw kapustnych mają najmniejszą zdolność kumulacji azotanów;
Ilość kalorii: w 100 g – 27 kcal.