znany lekarz
Warzywa

PAPRYKA

PAPRYKA PAPRYKA

PAPRYKA - pochodzi z Ameryki Płd i Środkowej. Do Europy przywieziona przez Krzysztofa Kolumba w XV w. W Polsce uprawiana od XX w. Papryka jest rośliną jednoroczną, jadalną częścią jest tylko owocnia, łożysko i nasiona są niejadalne. Dojrzałe owoce maja barwę czerwoną, pomarańczową, żółtą, fioletową, kształt kulisty, lekko spłaszczony, niektóre owoce sa wydłużone, o spiczastym zakończeniu, smak słodki lub ostry, paprykę chili mozna uprawiać przez 3-4 lata, jednak kazdego roku należy ja przesadzic do świeżej ziemi. Papryka spozywana jest w formie świeżej, suszonej i konserwowej, jest wysmienitym dodatkiem do sałatek, potraw z fasoli, soi, grochu, zupu rybnej, gulaszu, kaczki i potraw z pomidorów;

Składniki odżywcze: kapsaicyna, witamina C, beta-karoten, witaminy z grupy B, witamina PP, E, K,  karotenoidy, związki mineralne, zwłaszcza potas;

Właściwości lecznicze: ma właściwości przeciwbakteryjne, wspomaga układ krążenia – reguluje ciśnienie krwi, pobudza pracę jelit, wzmacnia odporność, ma działanie rozgrzewające, dzięki zawartości kapsaicyny, działa rozszerzająco na naczynia krwionośne, z umiarem należy spożywać zwłaszcza paprykę ostrą w przypadku nieżytów i wrzodów układu pokarmowego, nadkwaśności, choroby nerek i wątroby;

Ilość kalorii: w 100 g – 28 kcal.