KARCZOCH – pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, uprawiany był już w starożytności, karczochy to pąki bylin, z wyglądu podobne do ostu, osiągają wysokość 2 m, znaczenie użytkowe mają mięsiste dna kwiatostanowe i dolne łuski koszyczków kwiatowych, zwane karczochami. Karczochy lubią miejsca ciepłe, nasłonecznione, mają duże wymagania glebowe. Pąki kwiatowe można zbierać od lipca do późnej jesieni;
Składniki odżywcze: witaminy: C, K, B3, wapń, potas, magnez, fosfor, sód, mangan, żelazo, kwas foliowy, beta-karoten, węglowodany, białka, inulina, sole mineralne i gorycz cynaryna;
Właściwości lecznicze: jest lekkostrawny, wspomaga wątrobę, przyspiesza rozkład tłuszczów, obniża zły cholesterol i cukier we krwi, działa żółciopędnie i moczopędnie, zalecany w miażdżycy, cukrzycy, stwardnieniu tętnic, zapaleniu układu moczowego, żółtaczce, zapaleniu wątroby i woreczka żółciowego;
Ilość kalorii: w 100 g – 60 kcal.