znany lekarz
Warzywa

RZODKIEW

RZODKIEW RZODKIEW fot. @ egal - Depositphotos

RZODKIEW – pochodzi z Azji Wschodniej, uprawiana już w czasach starożytnych, należy do rodziny rzepowatych. jest rosliną jednoroczną lub dwuletnią. Częścią jadalna jest zgrubienie: kuliste, owalne lub podłużne. zabarwienie miąższu białe, a skórki: różowe,, białe, zielone, żółte, czerwone, fioletowe, brązowe lub czarne. Rzodkiew spożywana jest na surowo w postaci surówek. M.in. z odmiany Murzynek produkowany jest lek Rapacholin, używany w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych oraz preparaty wzmacniające cebulki włosowe.

Składniki odżywcze: witamina A, witamina C, duże ilości magnezu, wapnia, potasu i siarki, fosforu, magnezu, białka, aminokwasy, enzymy;

Właściwości lecznicze: bardzo dobrze działa na wątrobę, jest żółciopędna, moczopędna, pomocna przy kamicy pęcherzyka żółciowego i kamicy nerkowej, anemii, miażdżycy tętnic, przeziębieniach, zapobiega wypadaniu włosów, pobudza porost włosów, ma właściwości antyseptyczne – leczy owrzodzone rany;

Ilość kalorii: w 100 g – 24 kcal.