znany lekarz
Warzywa

JARMUŻ

JARMUŻ JARMUŻ fot. Fot James Wilsher - sxchu

JARMUŻ – uprawiany już w starożytności, odmiana kapusty, roślina dwuletnia, odporna na niskie temperatury, popularna w Europie, Azji i Ameryce Płn. Liście rośliny przeznaczone są do spożycia, ale wykorzystywane są również do celów leczniczych. Łatwy w uprawie, lubi wilgoć, źle znosi upały, natomiast jest wytrzymały na niskie temperatury. Zbioru dokonuje się późną jesienią, az do wydania pędów kwiatostanowych. Jarmuż przeznaczony jest do spożycia bezpośredniego, ale również do przetwórstwa;

Składniki odżywcze: witaminy: A, B1,C, K, H, E, PP, wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, beta-karoten;

Właściwości lecznicze: właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe (dzięki sulfarafanowi), działa przeciwzapalnie;

Ilość kalorii: w 100 g – 50 kcal.