znany lekarz
Warzywa

SELER NACIOWY

SELER NACIOWY – rozpowszechniony we Włoszech w XVII wieku, należy do rodziny selerowatych, jest roslina dwuletnią, w pierwszym roku wyrasta jadalna rozeta liściowa, w drugim roku kwitnie i wydanie nasiona. Nać wykorzystywana jest jako przyprawa, ogonki liściowe jada się na surowo;

Składniki odżywcze: bogaty w witaminy: beta-karoten, C, z grupy B, zawiera dużo soli mineralnych: magnezu, potasu, wapnia, fosforu, cynku, sodu, kumaryna, kwasu foliowego, beta-karotenu, olejki eteryczne;

Właściwości lecznicze: właściwości przeciwnowotworowe, wspomaga trawienie, oczyszcza, zapobiega fermentacji, zapobiega tworzeniu się złogów wapnia, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwreumatycznie i moczopędnie, olejki eteryczne pobudzają apetyt i dezynfekują jamę ustną;

Ilość kalorii: w 100 g – 16 kcal.