RYŻ – (oryza) z rodziny traw, obejmuje ponad 20 gatunków, pochodzi z Azji i Afryki. Ryż siewny należy do najważniejszych roślin uprawnych na świecie. Dostarcza pożywienia całej Wschodniej i Południowej Azji, także wielu innym regionom świata. Ryż brązowy (wyłuskany, ale nie polerowany) zawiera 75% węglowodanów i 7,5% białka. Ryż biały (polerowany) ma zdecydowanie mniej wartości odżywczych.
Składniki odżywcze: wiatminy B3, B5, B6, kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, mangan, cynk. Dziki ryż zawiera również jod, selen i tryptofan (aminokwas);
Właściwości lecznicze: Dostarcza duzo energii ze względu na wysoką zawartość białka, wzmacnia organizm, działa leczniczo na układ nerwowy. Komosa ryżowa zawiera bardzo dużą ilość wapnia (więcej niż mleko), pobudza laktację u karmiących matek, a ze względu na zawartość lizyny, działa przeciwwirusowo.