znany lekarz
Składniki pokarmowe

Aminokwasy

Aminokwasy Aminokwasy fot. Pablo Rios

AMINOKWASY

To związki organiczne, tworzące białko – podstawowy materiał budulcowy w organizmie, są również końcowym produktem trawienia białek. Niektóre z nich organizm może sam syntetyzować, ale tylko w obecności odpowiednich składników pokarmowych, inne muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Niektóre aminokwasy stanowią produkty wyjściowe do syntezy ważnych hormonów.

Podział aminokwasów:

  • GLIKOGENIE – przy niedoborze węglowodanów zamieniane są w glukozę i glukogen,
  • KETOGENNE – uczestniczące w przemianie tłuszczów,
  • ENDOGENNE – są syntetyzowane  przez organizm, jeżeli otrzyma odpowiedni materiał do pożywienia,
  • EGZOGENNE – muszą być dostarczone z zewnątrz.

 UWAGA! Aby organizm mógł wytwarzać białka odpowiedzialne w naszym organizmie za podstawowe funkcje, niezbędne jest  dostarczanie mu wszystkich aminokwasów, nawet niedobór jednego z nich powoduje zakłócenia w procesie budowania białek.