FENYLOALANINA – egzogenny aminokwas, pełni rolę neuroprzekaźnika między komórkami nerwowymi, jest metabolizowany do norepinefryny i dopaminy, odpowiedzialnych za sprawność intelektualną, zdolność zapamiętywania, poprawę nastroju). Wraz z innym aminokwasem tryptofanem reguluje wydalanie cholecystokininy – hormonu jelitowego, dzięki któremu czujemy się nasyceni i przestajemy jeść. Pomaga więc zapanować nad łaknieniem i zmniejsza apetyt. Pozostałe funkcje: pomocna przy depresji, stanach lękowych, działa przeciwbólowo.
Występuje w: produktach białkowych, soi, migdałach, orzechach, sezamie, słoneczniku, fasoli, żółtym serze.
IZOLEUCYNA – aminokwas egzogenny, nie może być syntetyzowany w organizmie, należy dostarczyć go z pożywieniem. Metabolizowany jest w tkance mięśniowej, pomaga budować nowe włókna, uczestniczy w syntezie białek w wątrobie, niezbędny w powstaniu hemoglobiny, wzmacnia organizm, zwłaszcza w wysiłku fizycznym, pobudza wydzielanie insuliny, przyczynia się do regeneracji tkanek, szybszego gojenia ran.
Występuje w nabiale, mięsie, migdałach, orzechach.
HISTYDYNA – aminokwas egzogenny, jest budulcem białek, uczestniczy w produkcji krwi i budowie tkanek, w jelicie dzieki cząsteczkom dwutlenku węgla przchodzi w histaminę. Szczególnie ważny dla dzieci w okresie rozwoju. Zmniejsza ból stawów, pomocna w leczeniu dny moczanowej, anemii, owrzodzeń przwodu pokarmowego, leczeniu ran, pobudza wydzielanie soku żołądkowego.
Zawarta jest w mięsie, zwłaszcza w drobiu, rybach, orzeszkach ziemnych, kiełkach soi i pszenicy.
KARNITYNA – jest egzogenna, wytwarzana jest w wątrobie, a do jej syntezy potrzebne są: metionina i lizyna, żelazo oraz witaminy: C, PP, B6, dostarcza energii komórkom serca i mięśni, uczestniczy w przemianie tłuszczów w energię, reguluje poziom lipidów i przyczynia się do szybszego odchudzenia, obniża zły cholesterol, normuje ilość jonów potasu w organizmie, zwiększa wydolność fizyczną, zapobiega zaburzeniom pracy serca.
Pokarmy zwierzęce są bogatym źródłem karnityny, niewielkie jej ilości znajdują się w pokarmie roślinnym.
LEUCYNA – aminokwas egzogenny, buduje białka mięśniowe, stanowi źródło energii, poprawia bilans azotowy w organizmie, redukuje nadmiar cukru we krwi, leczy zranienia, złamania kości, wspomaga organizm, buduje tkanki mięśniowe, regeneruje mięśnie, ułatwia wchłanianie innych aminokwasów.
Występowanie: nabiał soja, orzeszki ziemne, kiełki pszenicy, migdały, fasola pinto, soczewica, owies, kukurydza.
LIZYNA –aminokwas egzogenny, którego organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć i musi dostarczać go wraz z pożywieniem, uczestniczy w syntezie kolagenu, buduje białko w chrząstkach i tkance łącznej, bierze udział w powstawaniu hormonów, enzymów i przeciwciał. Poprawia wchłanianie wapnia, obniża stężenie wolnych rodników w organizmie, wspomaga rozwój mięśni, odbudowę tkanek, konieczny w okresie wzrostu dla prawidłowego rozwoju. Pomocny w leczeniu przeziębień, grypy i infekcji wirusowych oraz choroby wieńcowej.
Występowanie: mięso, w szczególności drób, jajka, mleko, ryby, żółty ser, warzywa strączkowe, drożdże.
METIONINA – aminokwas egzogenny, niezbędny dla organizmu, uczestniczy w rozkładzie tłuszczów, podobnie jak cystyna zawiera siarkę, usuwa toksyny z wątroby, jest silnym antyoksydantem, chroni przed wolnymi rodnikami, niezbędny do syntezy karnityny, do biosyntezy turyny i cysterny, w procesie transportu i wchłaniania cynku i selenu, łatwo wiąże metale i usuwa je z organizmu, chroni przed marskością wątroby, wypadaniem włosów, chorobami skóry.
Występuje w: jajkach, mleku, jogurtach, wątrobie, rybach, fasoli, soji, cebuli, czosnku, kaszy jaglanej, ryżu, otrębach pszennych, orzechach włoskich, sezamie, a także grzybach, brukselce, brokułach, szpinaku.
TREONINA – jest aminokwasem egzogennym i musi być podawany z pożywieniem. Buduje kolagen, elastynę, szkliwo zęba, syntetyzuje immunoglobuliny i przeciwciała. Ważną rolę pełni w okresie rozwoju u dzieci i młodzieży. Ułatwia metabolizm tłuszczów i wchłanianie pokarmów.
Występuje w pokarmach mięsnych, rybach, serach białych, ziarnie sezamowym, soczewicy.
TRYPTOFAN -jest aminokwasem egzogennym. Przemiany tryptofanu są źródłem bardzo istotnych związków, taki jak tryptamina, serotonina i niacyna. Serotonina działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, pracę mózgu, przeciwdziała bezsenności, lękom, zmniejsza apetyt.
Tryptofan występuje w: bananach, mięsie, mleku, białym serze, rybach.
WALINA – aminokwas egzogenny, metabolizowany w tkance mięśniowej, wytwarza energię, reguluje gospodarkę hormonalną, działa uspokajająco, reguluje poziom cukru we krwi, usuwa toksyczny amoniak z organizmu, działa pobudzająco, wspiera układ odpornościowy. Pomaga w bezsenności. Brak powoduje drżenie mięśni i zakłócenia w koordynacji ruchu.
Występowanie: siemię lniane, mięso, zwłaszcza drobiowe, jajka, ser żółty, soja, ryby.