znany lekarz
Aminokwasy

Aminokwasy endogenne

Aminokwasy endogenne Aminokwasy endogenne fot. Knurt Pettersen

ALANINA – produkowana w wątrobie, jest przetwarzana na glukozę, stanowi źródło energii dla układu nerwowego, tkanki mięśniowej, mózgu.

Alanina występuje naturalnie w pokarmach bogatobiałkowych, zwłaszcza w mięsie, jajach i nabiale, w fasoli i orzechach, awokado.

ARGININA – syntetyzowana w organizmie ze spożywanych produktów, niezbędna w budowie chrząstki stawowej, tworzeniu mocznika, wiązania i usuwania toksycznego amoniaku, wspomaga wątrobę- bierze udział w spalaniu tłuszczów, bierze udział w syntezie hormonu wzrostu, hamuje wzrost komórek nowotworowych, wzmacnia układ odpornościowy.

Występuje w produktach zawierających białko: przetworach mlecznych, mięsach, rybach,  orzechach, pestkach słonecznika, brązowym ryżu, soi, płatkach owsianych, zbożach.

CYSTEINAaminokwas wytwarzany w organizmie, wiąże wiele substancji toksycznych, zawiera siarkę i ma właściwości antyutleniające (przeciwdziała starzeniu się i wpływa na porost włosów), bardzo pomocny w odtruwaniu organizmu (palenie papierosów, alkoholizm), oczyszczaniu wątroby, poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Występuje w produktach białkowych (roślinnych i mięsnych), kukurydzy, orzeszkach ziemnych, aloesie.

KWAS ASPARAGINOWY –  może być wytworzony w naszym organizmie z innych produktów, jest  niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wspiera neurony, dostarczając im wapń, działa dobroczynnie na pamięć i koncentrację.

KWAS GLUTAMINOWY – Występuje praktycznie we wszystkich białkach. Umożliwia przewodzenie impulsów nerwowych, działa jako substancja energetyczna dla mózgu, przenosi potas do mózgu, wiąże nadmiar amoniaku w mózgu i przekształca się w glutaminę. Zwiększa poziom cukru we krwi. Wykorzystywany w chorobie alkoholowej.

GLUTAMINA – to pochodna kwasu glutaminowego. Ma wpływ na pracę mózgu, przeciwdziała zmęczeniu, osłabieniu, depresji, goi stany zapalne i owrzodzenia jelit.

GLICYNA – może występować w pożywieniu, może być też wytwarzana z innych aminokwasów, pełni bardzo ważną rolę w organizmie, podnosi poziom kreatyniny, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mięśni (pomocna w leczeniu zaniku mięśni), wpływa pozytywnie na działanie układu nerwowego, pomocna w leczeniu hipoglikemii (uwalnia glukozę zgromadzoną w postaci glikogenu), wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu (bardzo ważna w leczeniu niedoczynności przysadki mózgowej).

Występuje w zbożach. Znajduje się w pszenicy (orkisz, durum, kumt), w życie, jęczmieniu i pszenżycie. Chorzy na celiakię nie mogą spożywać tych zbóż.

ORNITYNA – nie bierze udziału w powstawaniu białek, ale uczestniczy w procesach metabolicznych, powstaje w wątrobie z argininy przy udziale enzymów, zmniejsza ilość lipidów we krwi, odtruwa wątrobę i mózg (synteza mocznika z amoniaku), wzmacnia wątrobę, działa na nią leczniczo, stymuluje hormon wzrostu.

Występuje w produktach mlecznych, mięsnych, rybach.

PROLINA – syntetyzowana z glutaminy lub ornityny, buduje tkankę łączną i kolagen, jest istotna w budowie kości i stawów, jej działania wzmacnia się po przyjęciu witaminy C, wspomaga pracę mięśnia sercowego, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga gojenie ran.

SERYNA – syntetyzowana w organizmie, występuje w fosfolipidach, bierze udział w trawieniu tłuszczów, odpowiedzialna za prawidłowe działanie układu odpornościowego.

Występowanie: mięso, ryby, jajka, mleko, orzechy, migdały, słonecznik, sezam, zboża.

TYROZYNA – powstaje w organizmie z fenyloalaniny, reguluje pracę gruczołów hormonalnych, usprawnia pracę serca. Tyrozyna zawarta jest w wielu produktach, w: serach, wątróbce, śledziach, bananach, awokado i figach, nasionach dyni, migdałach, fasoli, orzechach.

Wspomaga funkcjonowanie nadnerczy, tarczycy i przysadki mózgowej, działa leczniczo przy depresjach i nerwicach, bezsenności, kuracjach odwykowych.

TAURYNA – syntetyzowana jest w organizmie z metioniny i cysterny, pobudza wzrost mięśni, wzmacnia mięśnie, reguluje napięcia mięśniowe, ma bardzo korzystny wpływ na układ nerwowy, obniża ciśnienie krwi, wspomaga redukcję tłuszczu.

Naturalnym źródłem tauryny są: jajka, mleko, mleko matki dla niemowląt,  mięso, ostrygi, małże, ryby, serwatka, groch, soczewica. W organizmie człowieka tauryna wytwarzana jest w niewielkich ilościach w takich narządach jak: mózg, wątroba, jelita, mięśnie. Witamina A i cynka zwiększają wytwarzanie tauryny.