znany lekarz
Składniki pokarmowe

Składniki mineralne

Składniki mineralne Składniki mineralne fot. fixer

Składniki mineralne to substancje, pełniące w organizmie bardzo ważne funkcje:

  • są materiałem budulcowym (wapń, fosfor, żelazo),
  • uczestniczą w skomplikowanych procesach biochemicznych, regulując przemianę materii (np. potas, sód, chlor, jod),
  • uczestniczą w trawieniu pokarmów,
  • wpływaja na właściwy poziom ciśnienia krwi,
  • regulują gospodarkę wodną w organizmie,
  • uczestniczą w procesie krzepnięcia krwi,
  • wpływają na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej,
  • są składnikami, budującymi enzymy.

Składniki mineralne dziela się na 2 grupy:

  1. Makroelementy, występujące w znacznych ilościach w pożywieniu, niezbędne w codziennej podaży w okreslonych wagowych ilościach.
  2. Mikroelementy, wystepujące w śladowych ilościach, pełniących głównie funkcje regulujące przemianę materii.