WĘGLOWODANY są podstawowym źródłem energii dla organizmu. Pokrywają zapotrzebowanie energetyczne u dorosłego człowieka do 60%. Zapas węglowodanów w organizmie jest niewielki i wynosi ok. 1%, musi więc być ciągle uzupełniany. Węglowodany w organizmie szybko ulegają rozkładowi. Cukier i skrobia podczas trawienia przekształcane są w glukozę i transportowane z krwią do wszystkich komórek organizmu. Nadmiar spożytych węglowodanów zamienia się w tłuszcze i odkładany jest w mięśniach i wątrobie. Minimum spożytych w ciągu doby węglowodanów wynosi 50 g. 1 g węglowodanów to 4 kcal.
Pod względem chemicznym wyróżniamy cukry proste i złożone. Źródłem cukrów prostych są: cukier buraczany, cukier trzcinowy, miód, słodycze, dżemy, soki, owoce, warzywa. Cukry złożone występują w zbożach, suchych nasionach roślin strączkowych, ziemniakach.
Spożywanie nadmiaru węglowodanów powoduje zaburzenia poziomu cukru we krwi. Podczas trawienia, insulina wydzielana przez trzustkę, pomaga glukozie przenikać przez błonę komórkową, a jej nadmiar odkładany jest w wątrobie. Należy unikać cukrów przetworzonych oraz dostarczać organizmowi w każdym posiłku białko. Białko spowalnia trawienie węglowodanów i reguluje poziom cukru we krwi. W połączeniu z błonnikiem opóźnia wydzielanie cukru. Źródłem błonnika są: pieczywo, kasze, warzywa, owoce.