RZEŻUCHA – pochodzi z Azji, znana i uprawiana już w starożytności, należy do rodziny roślin kapustowatych, jednorocznych. Na całym świecie znanych jest ok. 15 gatunków rzeżuchy. cechą charakterystyczną jest bardzo krótki okres wegetacji (14 do 30 dni). Część jadalna to nadziemna część rośliny. Zjadana na surowo jako dodatek do surówek i sałatek;
Składniki odżywcze: witamina C (duża ilość), witaminy: A, B2, PP, E, bardzo dużo jodu (bardzo dobrze przyswajalny przez organizm) i żelaza, siarka, wapń, olejki eteryczno-siarkowe;
Właściwości lecznicze: ze względu na jod wspomaga leczenie chorób tarczycy, ma działanie lecznicze dla włosów i skóry ze względu na zawartość siarki, usuwa toksyny, wzmacnia kości, działa moczopędnie, obniża poziom cukru we krwi, działa wykrztuśnie, poprawia cerę;
Ilość kalorii: w 100 g –kcal.