znany lekarz
Warzywa

POMIDOR

POMIDOR POMIDOR

POMIDOR – pochodzi z  Ameryki Południowej, przywieziony przez Hiszpanów do Europy w wieku XVI, rozpowszechniony na świecie w wieku XIX, obecnie powstają liczne odmiany tego warzywa, wśród nich odmiany białe, żółte, malinowe, czerwone, ciemnofioletowe. Pomidor jest warzywem niezwykle wymagającym w uprawie. Lubi gleby przepuszczalne, ciepłe o dostatecznej wilgoci, żyznej i obficie nawożonej. Nie lubi deszczów, ale również zbyt silnych upałów. Pomidory można spożywać na surowo, stosować do zup, makaronów, sałatek, sosów, ketchupu, przecierów, dodawać do potraw mięsnych, ryb, warzyw, past twarogowych i sałatek rybnych.;

Składniki odżywcze: witaminy: A, B1, B2, C, PP, D, E, K, magnez, wapń, żelazo, potas, sód, fosfor, miedź, nikiel, kobalt, brom, mangan, chlor, cukry, kwasy organiczne;

Właściwości lecznicze: właściwości lecznicze w cukrzycy, chorobach nerek, serca, reguluje przemianę materii, zapobiega zaparciom, bardzo dobrze wpływa na skórę, działa oczyszczająco
i kojąco na układ nerwowy, alkaloid tomatyna ma zastosowanie do produkcji przeparatów zwalczających stany zapalne skóry oraz grzybicę;

Ilość kalorii: w 100 g – 24 kcal.