znany lekarz
Warzywa

PIETRUSZKA

PIETRUSZKA PIETRUSZKA fot. Zsuzsanna Kilian - sxchu

PIETRUSZKA – pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, popularna na całym świecie, do Polski przybyła z Włoch, przywieziona przez królową Bonę. Surowcem są korzeń i liście. Uprawa pietruszki wymaga ziemi dobrze nagrzewającej się, wilgotnej i bogatej w próchnicę. Skórka korzenia jest koloru białego, białożółtego lub szarego, a jego wnętrze ma barwę białą. Kształt jest stożkowaty, wydłużony. Pietruszka doskonale podnosi walory smakowe i zapachowe wielu potraw ;

Składniki odżywcze: witamina C (duże ilości), witaminy: A, D, E, D, K, żelazo (duża ilość), magnez, wapń, potas, mangan, fosfor, olejek eteryczny, białko, błonnik;

Właściwości lecznicze: leczy anemię, szkorbut, dolegliwości wątrobowe, kamicę nerkową, niestrawność, pasożyty jelitowe, wzmacnia odporność, układ nerwowy, oczyszcza krew, przewód pokarmowy, wzmacnia naczynia włosowate, sok z pietruszki działa przeciwbólowo i przeciwobrzękowo po ukąszeniu przez owady, pobudza apetyt, działa moczopędnie, zalecana w reumatyźmie i artretyzmie;

Ilość kalorii: w 100 g – 18 kcal.