BAKŁAŻAN – inaczej oberżyna, gruszka miłosna, pochodzi z Indii oraz Chin w Europie znany od VII w. Do Polski przybył ok. XV w. Jest rośliną jednoroczną, o wysokości nawet do 90 cm, liście duże jajowate liście, kwiaty liliowe lub jasnoniebieskie, owoce są jagodami o kształcie jajowatym, gruszkowatym, kulistym, barwie fioletowej, ale traże zielonej, białej, z różnymi odcieniami. Miąższ ma konsystencję gąbczasta i jest jasnozielony lub białozielony. Bakłażan jest wyśmienitym warzywem, smażonym, pieczonym, podawany np. w cieście naleśnikowym, w sałatkach, przetwarzany na marynaty, konserwy, tzw. kawior. Warunki przechowywania: 10-120C, wilgotnośc powietrza 90-95%;
Składniki odżywcze: prowitamina A, witaminy z grupy B, dużo potas,u wapń, żelazo, fosfor, beta-karoten, kwas foliowy, błonnik, cukry proste;
Właściwości lecznicze: oczyszcza krew, poprawia skład krwi, przeciwdziała udarom, zapobiega krwotokom, chroni tętnice, wzmacnia serce ze względu na dużą zawartość potasu, w Azji suszone bakłażany używane są jako środek przeciwbólowy, jak również lek na cukrzycę;
Ilość kalorii: w 100 g – 20 kcal.