znany lekarz
Żywienie

Jeżyna i malina

Jeżyna i malina Jeżyna i malina fot. pixabay com

Jeżyny i maliny wyglądem są do siebie bardzo podobne, chociaż różnią się kolorem. Jeżyna często nazywana jest czarną maliną. Jeżyny i maliny to wieloletnie krzewy należące do tego samego gatunku roślin różowatych. Rosną dziko na polach, łąkach, lasach, ale są również uprawiane. Znane i wykorzystywane do leczenia od wieków. Te smaczne, aromatyczne owoce cieszą się i dziś ogromną popularnością. Królują w kuchni nie tylko jako surowe owoce, ale również dżemy, konfitury, marmolady, syropy, soki, nalewki i wina. Ich właściwości lecznicze są nieocenione.

Malina to jeden z najcenniejszych leków naturalnych. Obfituje przede wszystkim w witaminę C; 20 g zjedzonych malin pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na witamine C, która jako przeciwutleniacz chroni przed infekcjami i podnosi odporność. W owocach wystepują również witaminy: E,B1,B2,B6, substancje mineralne: przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo, kwasy organiczne (np. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, cukry (sacharoza, fruktoza, glukoza), olejek eteryczny. Liście maliny zawierają natomiast:dużą ilość witaminy C, garbniki, kwasy organiczne, śluzy, żywice, flawonoidy, sole mineralne (m.in.żelaza, miedzi, wapnia). Maliny zalecane są osobom chorującym na przeziębienia, grypę, choroby serca, zmęczenie i osłabienie po chorobach. Sutecznie obniżają gorączkę, mają właściwości ściągające, leczą chore dziąsła i układ pokarmowy, pomagają w biegunce. Właściwości lecznicze wykazują również liście malin. Działają moczopędnie, żółciopędnie, ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Hamują rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę.

Napar z owoców malin

2 łyżki suszonych malin zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Pijemy podczas przeziębienia, grypy, anginy, zapalenia oskrzeli. Napar pomaga zwalczyć gorączkę.

Napar z liści malin

2 łyżeczki posiekanych, świeżych lub suszonych liści zalewamy szklanką wrzącej wody i parzymy przez ok. 10 minut. Tak przygotowany napar wzmacnia organizm, chroni przed drobnoustrojami, leczy jamę ustną, gardło oraz układ pokarmowy.

Jeżyna obfituje w wiele cennych substancji. Owoce zawierają bardzo dużo witaminy C, która wspomaga organizm w walce z infekcjami i podnosi jego odporność, sporo witaminy E, chroniącej serce i układ krążenia, spowalniającej proces starzenia komórek. Pondto:  w prowitaminę A, witaminy z grupy B, B9, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, sód, cynk, antocyjany, wzmacniające naczynia krwionośne, garbniki, działające przeciwbakteryjnie, kwasy organiczne, flawonoidy, kwas cytrynowy, pektyny-rozpuszczalny błonnik. Sok z jeżyn wspomaga pracę układu pokarmowego, przynosi ulgę w przeziębieniu; działa napotnie, wykrztuśnie, leczy nieżyt górnych dróg oddechowych, obniża gorączkę, oczyszcza drogi moczowe, działa przeciwbakteryjnie. Liście z jeżyn bogate są w garbniki (zwłaszcza duże ilości taniny), które działają ściągająco i antyseptycznie. Odwar z liści podawany jest przy przeziębieniu: leczy gardło, jamę ustną, obniża temperaturę ciała. Zewnętrznie stosuje się go w na rany, oparzenia i owrzodzenia, jako okład na swędzącą skórę oraz skórę dotkniętą trądzikiem. Działa również przeciwbiegunkowo.

Napar z liści jeżyn: 30 g suszonych liści zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i odstawiamy na ok. 10 minut. Pijemy dwie szklanki dziennie.