znany lekarz
Żywienie

Żywność, która chroni przed rakiem

Żywność, która chroni przed rakiem Żywność, która chroni przed rakiem fot. pixabay

Obok uwarunkowań genetycznych istnieje wiele czynników zewnętrznych, odpowiedzialnych za powstawanie nowotworów. Jednym z nich jest nieprawidłowe odżywianie. Liczne badania dowodzą, że przynajmniej 30% przypadków zachorowań na raka można uniknąć, dbając o właściwą dietę. Żywność wysokiej jakości zawiera bowiem substancje czynne, wpływające na mechanizmy odpowiedzialne za powstawanie raka. Z kolei produkty niezdrowe mogą dawać impuls do mutacji, uszkadzającej geny i doprowadzającej do powstania nowotworu. Właściwa dietadieta może uchronić nas przed rakiem przełyku, żołądka, wątroby, jelit i odbytu, a w przypadku wystąpienia choroby może wspomóc leczenie. Osoby chorujące na raka i właściwie odżywiające się, lepiej znoszą swoją chorobę,organizm łatwiej oczyszcza się z toksyn  wzrasta jego odporność, spada ryzyko pojawienia się komplikacji i powikłań.

Żywność chroniąca organizm przed nowotworem

  1. Warzywa wysokiej jakości, pochodzące z upraw ekologicznych: zielone warzywa liściaste: sałatasałata, jarmużjarmuż, por, seler naciowyseler naciowy, boćwina, pietruszka naciowa, pietruszka liściowa, szczypiorek; warzywa o jadalnych pędach i owocach: brokuły, kapusta, kalafior, brukselka, cukinia, ogórki, patison, zielony groszek, kabaczek, fasola szparagowa, kalarepa; warzywa o jadalnych korzeniach: cebula, czosnek, marchew, pietruszka, seler, burak czerwony, rzodkiew czarna, rzodkiewka, korzeń imbiru, brukiew; warzywa strączkowe, obfitujące w aminokwas-lizynę np. fasola szparagowa, groch, ciecierzyca, soczewica, bób, sojasoja, fasolka mung, fasolka azuki. Najzdrowsze są produkty sojowe sfermentowane np. miso, tempeh, tofu, tamari, sos shoyu, natto.
  2. Produkty pełnoziarniste nieoczyszczone, bogate w białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne: pszenica orkisz, ryż naturalny, komosa ryżowa, owies, jęczmień, kasz jaglana, kasza gryczana, amarantus, żyto, kukurydza.
  3. Nasiona i orzechy, zawierające cenne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy A, B, E, wapń, żelazo: nasiona sezamu, lnu, słonecznika, pestki dyni, migdały, orzechy (włoskie, ziemne, laskowe).
  4. Kiszonki – bardzo odżywcze i lekko strawne, chroniące przed utratą witamin i mienrałów np. kiszona kapusta, kiszone ogórki, marchew, cebula, czosnek, buraki.
  5. Wodorosty – algi i glony. Ich duża wartość odżywcza przekłada się na własności zdrowotne. Do tej grupy roślin zaliczamy: kombu, hiziki, arame, wakame, dulse, nori, agar-agar.
  6. Zioła wspomagające cały organizm. Niektóre z nich jak surowiec ziemowita jesiennego czy jemioły pospolitej niszczą żywe komórki nowotworowe. Podobnie działają alkaloidy z barwnika różowego. Działanie cytotoksyczne, a także immunostymulujące wykazują glikoproteidy z jemioły pospolitej. Warto w tym miejscu wymienić również takie zioła jak: korzeń i liście mniszka lekarskiego, liście lebiody, pokrzywy, krwawnika, babki lancetowatej, ziele dziurawca, tysięcznika, macierzanki, prztacznika, korzeń i ziele jeżówki purpurowej, kłącze gorzknika kanadyjskiego.
  7. Owoce – można je spożywać w nieograniczonych ilościach pod warunkiem, że pochodzą z upraw ekologicznych. Są bogactwem cennych przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki, które odpowiadają za uszkodzenie błony komórkowej i DNA. Wolne rodniki powstają w organizmie jako uboczny produkt metabolizmu i przyczyniają się do powstania komórek nowotworowych.
  8. Woda mineralna, źródlana, herbata zielona, kawa zbożowa, kwas chlebowy.
  9. Przyprawy: pasta miso, sos sojowy shoyu, świeży korzeń imbiru, kurkuma.

Dieta chroniąca organizm przed nowotworami powinna zawierać produkty o charakterze zasadowym czyli dużo warzyw, produktów strączkowych, sojowych, wodorostów, jak najmnej produktów o dużej zawartości tłuszczów nasyconych. Zbyt duże zakwaszenie sprzyja powstawaniu raka. Odpowiedzialne za to są produkty smażone, cukier, sól, produkty zwierzęce, melczne, wysoko przetworzone, z dodatkiem konserwantów i innych substancji chemicznych.