Żywność, która chroni przed rakiem
fot. pixabay
Obok uwarunkowań genetycznych istnieje wiele czynników zewnętrznych, odpowiedzialnych za powstawanie nowotworów. Jednym z nich jest nieprawidłowe odżywianie. Liczne badania dowodzą, że przynajmniej 30% przypadków zachorowań na raka można uniknąć, dbając o właściwą dietę. Żywność wysokiej jakości zawiera bowiem substancje czynne, wpływające na mechanizmy odpowiedzialne za powstawanie raka. Z kolei produkty niezdrowe mogą dawać impuls do mutacji, uszkadzającej geny i doprowadzającej do powstania nowotworu. Właściwa dietadieta może uchronić nas przed rakiem przełyku, żołądka, wątroby, jelit i odbytu, a w przypadku wystąpienia choroby może wspomóc leczenie. Osoby chorujące na raka i właściwie odżywiające się, lepiej znoszą swoją chorobę,organizm łatwiej oczyszcza się z toksyn wzrasta jego odporność, spada ryzyko pojawienia się komplikacji i powikłań.
Żywność chroniąca organizm przed nowotworem
- Warzywa wysokiej jakości, pochodzące z upraw ekologicznych: zielone warzywa liściaste: sałatasałata, jarmużjarmuż, por, seler naciowyseler naciowy, boćwina, pietruszka naciowa, pietruszka liściowa, szczypiorek; warzywa o jadalnych pędach i owocach: brokuły, kapusta, kalafior, brukselka, cukinia, ogórki, patison, zielony groszek, kabaczek, fasola szparagowa, kalarepa; warzywa o jadalnych korzeniach: cebula, czosnek, marchew, pietruszka, seler, burak czerwony, rzodkiew czarna, rzodkiewka, korzeń imbiru, brukiew; warzywa strączkowe, obfitujące w aminokwas-lizynę np. fasola szparagowa, groch, ciecierzyca, soczewica, bób, sojasoja, fasolka mung, fasolka azuki. Najzdrowsze są produkty sojowe sfermentowane np. miso, tempeh, tofu, tamari, sos shoyu, natto.
- Produkty pełnoziarniste nieoczyszczone, bogate w białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne: pszenica orkisz, ryż naturalny, komosa ryżowa, owies, jęczmień, kasz jaglana, kasza gryczana, amarantus, żyto, kukurydza.
- Nasiona i orzechy, zawierające cenne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy A, B, E, wapń, żelazo: nasiona sezamu, lnu, słonecznika, pestki dyni, migdały, orzechy (włoskie, ziemne, laskowe).
- Kiszonki – bardzo odżywcze i lekko strawne, chroniące przed utratą witamin i mienrałów np. kiszona kapusta, kiszone ogórki, marchew, cebula, czosnek, buraki.
- Wodorosty – algi i glony. Ich duża wartość odżywcza przekłada się na własności zdrowotne. Do tej grupy roślin zaliczamy: kombu, hiziki, arame, wakame, dulse, nori, agar-agar.
- Zioła wspomagające cały organizm. Niektóre z nich jak surowiec ziemowita jesiennego czy jemioły pospolitej niszczą żywe komórki nowotworowe. Podobnie działają alkaloidy z barwnika różowego. Działanie cytotoksyczne, a także immunostymulujące wykazują glikoproteidy z jemioły pospolitej. Warto w tym miejscu wymienić również takie zioła jak: korzeń i liście mniszka lekarskiego, liście lebiody, pokrzywy, krwawnika, babki lancetowatej, ziele dziurawca, tysięcznika, macierzanki, prztacznika, korzeń i ziele jeżówki purpurowej, kłącze gorzknika kanadyjskiego.
- Owoce – można je spożywać w nieograniczonych ilościach pod warunkiem, że pochodzą z upraw ekologicznych. Są bogactwem cennych przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki, które odpowiadają za uszkodzenie błony komórkowej i DNA. Wolne rodniki powstają w organizmie jako uboczny produkt metabolizmu i przyczyniają się do powstania komórek nowotworowych.
- Woda mineralna, źródlana, herbata zielona, kawa zbożowa, kwas chlebowy.
- Przyprawy: pasta miso, sos sojowy shoyu, świeży korzeń imbiru, kurkuma.
Dieta chroniąca organizm przed nowotworami powinna zawierać produkty o charakterze zasadowym czyli dużo warzyw, produktów strączkowych, sojowych, wodorostów, jak najmnej produktów o dużej zawartości tłuszczów nasyconych. Zbyt duże zakwaszenie sprzyja powstawaniu raka. Odpowiedzialne za to są produkty smażone, cukier, sól, produkty zwierzęce, melczne, wysoko przetworzone, z dodatkiem konserwantów i innych substancji chemicznych.