znany lekarz
Żywienie

Miodowa polska jesień

Miodowa polska jesień Miodowa polska jesień fot. Ovidu Iordachi depositphotos com

Choć niektórzy nie chcą przyjąć tego do wiadomości, nadejście jesieni powoli staje się faktem. Ja akurat kocham ten okres z jego melancholią i piękną kolorystyką. Poza tym to czas powrotu do tego, co również kocham czyli miodu i wszelkiego rodzaju herbatek. Jak to cudownie znaleźć się w łóżku z dobrą lekturą, gdzie obok na stoliku stoi ciepły, pachnący napar, w dodatku zdrowy i słodki. Mówię oczywiście o jednym z najzdrowszych i najlepszych wytworów naszej natury, czyli połączeniu wody, herbaty lub ziół i miodu.

Co powinniśmy wiedzieć o miodzie?

Wyróżnia się szereg gatunków miodu, w zależności od warunków i roślinności, w której pobliżu znajdują się ule. Podstawowy podział miodów to trzy jego rodzaje, a więc miód spadziowy, miód kwiatowy czyli nektarowy oraz miody mieszane. Te ostatnie mają cały szereg odmian, a wśród nich: miód gryczany, akacjowy, rzepakowy, wrzosowy, lipowy, które jak już wspomniałem powstają w zależności od przewagi szaty roślinnej dominującej w pobliżu uli.

Zanim skupię się na poszczególnych jego rodzajach, kilka najważniejszych informacji zdrowotnych. Miód to naturalny zdrowy antybiotyk, który szczególnie w okresie jesienno-zimowym ma niezwykle cenne właściwości. Obecność w miodzie flawonoidów, olejków eterycznych oraz enzymów, takich jak: oksydaza glukozy i katalaza powodują właśnie właściwości, które działają podobnie do antybiotyku. Miodem szczególnie polecanym ze względu na walkę z infekcją, a zarazem miodem o właściwościach przeciwrakowych jest miód ze spadzi iglastej. Jest to zarazem miód o znacznie większej wartości odżywczej, o szczególnie korzystnym działaniu na nieżyty górnych dróg oddechowych. Szczególnie polecany dla zapobiegania jak i zwalczania infekcji jest również miód lipowy. Skoro już piszę o najczęstszych problemach jesienno-zimowych takich jak przeziębienia i grypa, parę cennych uwag. Odpowiednie przygotowanie wywaru z miodu to rzecz niezwykle istotna. Uwaga pierwsza – nie wolno rozpuszczać surowego napoju w napojach gorących! Traci wtedy dużo swoich biopierwiastków. Najbardziej właściwe przygotowanie to rozpuszczenie go dzień przed spożyciem w letniej wodzie. Rano dolewamy go w odpowiedniej proporcji do różnego rodzaju wywarów.

Miód lipowy szczególnie korzystnie działa w połączeniu z herbatką z kwiatu lipy. Świetne działanie ma w połączeniu z herbatą liściastą (najlepiej tej o szerokich liściach, nie z torebek, np. Yunnan-dostępna powszechnie). Herbata liściasta to prawdziwy skarb, jeżeli chodzi o nasze zdrowie. Dzięki garbnikom w niej zawartych zwalcza bakterie beztlenowe, udowodniono nie tylko jej silne działanie antybakteryjne, ale również antyrakowe. Jeszcze raz przypominamy – herbata nie może być gorąca. Pisałem o proporcjach. Tutaj nie musimy wykazywać się aptekarska dokładnością. Mówi się o 1-2 łyżeczkach, jednak zaufajmy swoim smakowym gustom. Jeżeli chodzi o profilaktyczne wskazania lecznicze mówi się o 4-5 łyżeczkach miodu dziennie, przy czym przy niektórych dolegliwościach stosujemy 6-7 łyżeczek w ciągu dnia.

Ponieważ miód ma niezwykle wiele zastosowań w profilaktyce prozdrowotnej jak i w samym leczeniu wielu chorób, postaram się naszą wiedzę uporządkować.

  1. Miody zawierają niezwykle dużą ilość enzymów i biopierwiastków, pozwalających zapobiegać i zwalczać szereg chorób, w tym szczególnie tych cywilizacyjnych np. onkologicznych czy wreszcie związanych z chorobami krążenia.
  2. Wpływa odżywczo na nasze komórki i uważany jest wraz z jego dodatkami jak wosk pszczeli, propolis czy pyłek kwiatowy za środki szczególnie zapobiegające starzeniu się organizmu. Miód to środek odtruwający, wydalający toksyny z naszego organizmu, jednocześnie wpływający korzystnie na metabolizm komórkowy.
  3. Wielokrotnie potwierdzone badania wskazują na znakomite efekty w leczeniu nerwic jak również w celu pobudzenia naszego układu odpornościowego.
  4. Niektóre rodzaje miodów działają leczniczo na schorzenia układu moczowego, są również stosowane w leczeniu prostaty.
  5. Niezwykle korzystny wpływ stwierdzono w działaniu na organy wewnętrzne: żołądek, wątrobę, jelita.
  6. Miód jest szczególnie wskazany dla osób nadużywających alkoholu, tytoniu i innych używek. Działa odżywczo i regenerująco w szczególności na wątrobę.

O przeziębieniu i grypie oraz korzystnym działaniu na cały układ oddechowy już wspomniałem. Co niezwykle istotne, nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych stosowania miodu, a w literaturze trudno znaleźć odnośniki co do jego nadużywania. W tym momencie nie mówię oczywiście o miodach pitnych alkoholowych, których nadużywał Pan Zagłoba. Ten ostatni słynął jednak ze sprytu i rezolutności oraz dowcipu, choć nadużywał. A teraz już na poważnie, miód szczególnie polecany jest osobom pracującym umysłowo jak i przy dużym wysiłku fizycznym. Ma właściwości pozytywnie wpływające na nasz mózg jak również działa regenerująco na nasz organizm. Chyba nie muszę już nikogo zachęcać do miodu. Jesień może być cudowna, z miodem w roli głównej.