znany lekarz
Żywienie

Oliwka - biblijny skarb

Oliwka - biblijny skarb Oliwka - biblijny skarb fot. Rickorocks morguefile com

Drzewa oliwne znane są od tysięcy lat. Oliwa z oliwek była głównym produktem eksportowym starożytnych Greków, a później Rzymian. Do dzisiaj drzewka te uprawiane są w krajach Morza Śródziemnego. Znane są ze swojej wyjątkowej wytrzymałości, rosną nawet na bardzo suchych glebach i w bardzo gorącym klimacie. Dlatego są długowieczne, mogą żyć nawet 1000 lat. Obecnie największymi producentami oliwek są Hiszpania, Włochy i Grecja.

Surowa oliwka zawiera alkaloid, nadający jej gorzki smak. Są jednak gatunki wystarczająco słodkie, które można spożywać zaraz po wysuszeniu na słońcu. Najczęściej oliwki marynuje się i takie wykorzystywane są do sałatek, makaronów i różnych przekąsek.

Wartości odżywcze i zdrowotne oliwy z oliwek

Z oliwek produkuje się oliwę o wysokich walorach smakowych i odżywczych. Jej skład chemiczny wygląda następująco: 70% to kwasy jedno-nienasycone i 15% kwasy tłuszczowe nasycone.

Oliwa z oliwek zawiera kwasy alfa-linolenowe, zabezpieczające przed tworzeniem się zakrzepów oraz zatorów poprzez obniżenie lepkości płytek krwi. Jest również bogatym źródłem przeciwutleniaczy, w tym witaminy E, karotenoidów i związków fenolowych. Ponieważ oliwa z oliwek najczęściej sprzedawana jest w postaci czystej czyli virgin, dlatego zawiera wiele cennych substancji: sterole, wpływające na obniżenie cholesterolu, tokoferole, działające przeciwutleniająco, estrony, będące żeńskimi hormonami płciowymi, witaminę A - antyutleniacz, witaminę D - przyczyniającą się do wiązania wapnia i przeciwdziałająca krzywicy. Badania dowodzą, że regularne spożywanie oliwy z oliwek nie tylko obniża poziom złego cholesterolu (LDL), ale również działa przeciwnowotworowo. Ustalono także właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne oliwy z oliwek. Stosowanie oliwy z oliwek w codziennej diecie zmniejsza znacząco ból stawów i usuwa ich zesztywnienie, a spożywanie jej od wieku dziecięcego chroni przed chorobami reumatycznymi, osteoporozą i zwyrodnieniami kostnymi. Dobroczynnie działa na układ krążenia i serce, a także na sprawność umysłową, wspomaga trawienie, leczy zaparcia, pobudza wydzielanie żółci, działa przciwgrzybiczo, eliminuje z jelit grzyby drożdzopochodne.

Oliwa z oliwek od czasów starożytnych używana była również jako środek pielęgnacyjny. Dzisiaj także stosowana jest przez kobiety jako cenny naturalny kosmetyk, odżywiający skórę, włosy, paznokcie, ale także naturalny lek, leczący schorzenia dermatologiczne i owrzodzenia. Lekko ogrzana oliwa z oliwek świetnie nadaje się do masażu ciała. Działa odprężająco i dobroczynnie na skórę.

Przepis na maseczkę do włosów: 2 łyżki oliwy, 1 żółtko i 1 łyżeczkę miodu mieszamy i wcieramy we włosy. 1 szklankę oliwy z oliwek podgrzewamy i wcieramy w końcówki włosów oraz przesuszona skórę głowy. Zawijamy włosy w ręcznik lub folię na 30 minut. Potem dokładnie płuczemy i myjemy włosy odpowiednim szamponem.