Witaminy
fot. taliesin morguefilecom
Witaminy to związki o złożonej budowie chemicznej, które regulują procesy przemiany materii. Spośród witamin, jedynie witaminy D, H i K są wytwarzane w organizmie, pozostałe musza być dostarczone wraz z pokarmem. Organizm człowieka posiada zdolność magazynowania witamin. Chwilowy brak podaży witamin z zewnatrz może być równoważony dzięki zapasom zgromadzonym w organizmie.
Wyróżniamy dwie grupy witamin:
- witaminy rozpuszczalne w wodzie: wit.B1, B2, B3, B5, B6, B12, BC (kwas foliowy), C, H. Witaminy z tej grupy występują najczęściej w produktach, zawierających węglowodany. Nadmiar witamin rozpuszczalnych w wodzie wydalany jest z organizmu.
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K, wystepują w produktach zawierających tłuszcze. Nadmierna ilość dostarczona do organizmu prowadzi do zgromadzenia zapasów, które mogą wywołać zatrucie organizmu.