znany lekarz
Witaminy

Witamina K

Witamina K Witamina K fot. Michael Lorenzo sxc hu

WITAMINA K (filohinon, menadion) – jest rozpuszczalna w tłuszczach, filohinon to witamina K znajdująca się w pożywieniu, menadion to witamina K syntetyczna. Część witaminy K wytwarzana jest w jelicie, dzięki bakteriom. Pomaga zapobiegać krwawieniom i krwotokom, uczestniczy w prawidłowym krzepnięciu krwi, potrzebna w chorobach zakrzepowych u dorosłych i chorobach krwotocznych u noworodków. Brak witaminy K może być spowodowana nieodpowiednią florą bakteryjną w jelitach, wywołuje wówczas zapalenia okrężnicy, krwawienia wewnętrzne. Należy zwiększyć ilość witaminy K podczas stosowania antybiotyków i leków przeciwzapalnych. Jej naturalna produkcja może się zwiększyć dzięki spożywaniu produktów mlecznych. Wpływa to na wzbogacenie kości w minerały.

Występowanie: ryby, wątróbki, warzywa liściaste, żółtka jaj, jogurty, olej sojowy, pomidory, dzika róża, zielona herbata, fasola.