WITAMINA C (kwas askorbinowy) – jest rozpuszczalna w wodzie, niezbędna do budowania białek i kolagenu, wspiera układ odpornościowy, wpływa na zdrowie kości, skóry, naczyń krwionośnych, pomaga goić rany, opóźnia powstawanie zmarszczek, wpływa na produkcję niektórych hormonów, działa jak silny przeciwutleniacz, wspomaga wchłanianie żelaza w organizmie, likwiduje krwawienie z dziąseł, pomaga leczyć przeziębienia, choroby bakteryjne i wirusowe, osłabia działanie substancji alergizujących. Najlepiej działa wraz z bioflawonoidami, magnezem i wapniem. Organizm nie potrafi wytwarzać witaminy C, magazynuje ją w niewielkich ilościach, dlatego należy podawać ją w codziennym pożywieniu. Witaminę C tracimy podczas gotowania, niszcząco działa na nią powietrze.
Występowanie: owoce cytrusowe, dzika róża, żeń-szeń, pietruszka, pomidor, papryka, zielone warzywa liściaste, papaja, kiwi, truskawka, poziomki, czerwone i czarne porzeczki, agrest.