Witamina C – kwas askorbinowy, należy do najważniejszych witamin dla każdej komórki organizmu. Nasz układ odpornościowy w dużej mierze zależy od ilości dostarczanej do organizmu witaminy C. Witamina ta pobudza ten układ do aktywności, chroni przed infekcjami lub pomaga je zwalczać, jeśli już się pojawią. Konieczna jest jej obecność w wytwarzaniu kolagenu i białka budulcowego. Korzystnie wpływa na skórę, opóźnia proces jej starzenia, zapobiega powstawaniu zmarszczek, przyspiesza gojenie ran, zwiększa produkcję niektórych hormonów, obniża działanie pewnych alergenów, zapobiega w powstawaniu zakrzepów w żyłach. Przeciwdziała zmianom, zachodzącym w organizmie wraz z wiekiem. Obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje poziom cukru. Pomaga w leczeniu astmy i zmian zapalnych w stawach. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, nie jest syntetyzowana w organizmie i musi być codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Jej największe ilości występują w surowej czerwonej papryce, zielonej papryce, zielonych warzywach liściastych, surowej kapuście, brukselce, kiełkach brukselki, brokułach, pomidorach, kalafiorze, pietruszce, groszku cukrowym, ziemniakach, kiwi, truskawkach, owocach cytrusowych. Witamina C zawarta w żywności łatwo ulega zniszczeniu, a sprzyjają temu: gotowanie, zbyt długie przechowywanie żywności, poddawanie działaniu powietrza. Pamiętaj! Aby zapewnić prawidłową dawkę witaminy C musisz spożywać 4-5 porcji dziennie świeżych warzyw i owoców. Warzywa mogą być gotowane na parze, a z owoców i warzyw wyciskamy sok, przeznaczony od razu do wypicia. Niedobór witaminy C niesie ze sobą poważne konsekwencje: niedokrwistość, większą podatność na infekcje, trudne gojenie ran, pojawianie się na ciele siniaków, krwawienie z dziąseł, bóle stawów, osłabienie mięśni, choroby krwi, skóry, depresja, lęki, astma i choroby serca. Kiedy wzrasta zapotrzebowanie na witaminę C? W okresie wzmożonego stresu, infekcji, podczas antybiotykoterapii, przy trudno gojących się ranach, w przypadku palenia papierosów i picia alkoholu, w trakcie leczenia lekami hormonalnymi, antyhistaminowymi, kortykosteroidami. Witamina C najlepiej działa w obecności bioflawonoidów, wapnia i magnezu. Nadmiar witaminy C szybko usuwany jest wraz z moczem, nie jest możliwe więc zatrucie organizmu nadmiarem witaminy C, pochodzącej z naturalnych źródel.