WITAMINA E (tokoferol) – jest rozpuszczalna w tłuszczach, w organizmie gromadzona jest w wątrobie, sercu, tkance tłuszczowej, mięśniach, krwi, przysadce mózgowej, nadnerczach.
Witamina E jest gorzej przyswajana niż inne witaminy. To silny przeciwutleniacz, przeciwdziała starzeniu się skóry, goi rany skóry, zapobiega oksydacji substancji lipidowych i złego cholesterolu, przeciwdziała powstawaniu skrzepów we krwi, a także przyczynia się do ich rozpuszczania, wzmacnia układ odpornościowy, zwiększa dotlenianie organizmu, współdziała z witaminą A – działa przeciwzakrzepowo, działa moczopędnie, rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, zwiększa płodność, zapobiega poronieniom, chroni przed skurczami mięśni, wzmacnia serce.
Wit. E ma korzystne działanie w połączeniu z selenem, usuwając z organizmu toksyny. Wit. E jest dość odporna na wysokie temperatury, niszcząco działa na nią mrożenie, oleje mineralne, żelazo, tlen, chlor.
Występowanie: kiełki pszenicy, soja, oleje roślinne, orzechy, warzywa liściaste, brokuły, migdały, brukselka, szpinak, dzika róża, produkty pełnoziarniste.