znany lekarz
Witamina E - silny przeciwutleniacz

Witamian E

Witamian E Witamian E fot. Fox DNE

Witamina E wykazuje silne działanie przeciwutleniające, co ma istotne znaczenie w zwalczaniu wolnych rodników, niszczących tkanki, w szczególności błony komórkowe. Dzięki tej właściwości witamina E pełni w organizmie wiele ważnych funkcji: chroni przed nowotworami, chorobami serca, udarami, zawałami, stanami zapalnymi stawów, szybkim starzeniem skóry. Witamina E to grupa substancji organicznych, które są odmianami tokoferolu. Spośród nich wymienić należy alfa-, beta-, gamma- i delta-tokoferol. Najsilniejsze działanie wykazuje alfa-tokoferol. Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach, skuteczniej niż inne witaminy jest magazynowana w organizmie: wątrobie, tkance tłuszczowej, sercu, mięśniach, krwi, przysadce mózgowej. W organizmie pełni również ważną rolę: uczestniczy w pozyskiwaniu witaminy K oraz selenu. Jako silny antyoksydant, witamina E działa leczniczo na skórę: zachowuje jej młody wygląd, goi rany i podrażnienia, pomaga w leczeniu trądziku, wyprysku skórnego, owrzodzeń, opryszczki, a nawet półpaśca. Witamina E zmniejsza szkodliwe działanie cholesterolu, a więc zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Podnosi odporność organizmu, chroni przed rozwojem zaćmy, a starszych ludzi zabezpiecza dodatkowo przed chorobą Alzheimera. Cenną właściwością witaminy E jest ochrona przed działaniem toksyn, pochodzących z dymu papierosowego. Osoby żywiące się racjonalnie raczej nie powinny cierpieć z powodu braku witaminy E. Głównymi objawami niedoboru witaminy E są: osłabienie, rozkojarzenie, anemia, osłabienie mięśni, uszkodzenia nerwowe, problemy z płodnością, wczesne rogowacenie skóry. Zapotrzebowanie na witaminę wzrasta u kobiet w ciąży, matek karmiących, u osób przyjmujących tabletki antykoncepcyjne, hormonalne w czasie menopauzy, jeżeli palisz, pijesz wodę chlorowaną, spożywasz dużo produktów tłustych, węglowodanów rafinowanych. Więcej witaminy E powinieneś przyjmować, jeśli cierpisz na zespół napięcia przedmięsiączkowego, masz problemy z krążeniem, chorym sercem, stawami, przeżyłeś udar, masz mocne skurcze mięśni. Główne pokarmowe źródła witaminy E: olej z kiełków pszenicy (190 mg w 100 g), olej sojowy, olej słonecznikowy, kiełki pszeniczne (1 łyżka kiełków zawiera 20 mg witaminy E), migdały, orzechy włoskie, słonecznik, orzechy nerkowca, krewetki, dziki ryż, pełne ziarna, brokuły, zielone warzywa liściaste, jajka, masło. Witamina E łatwo ulega zniszczeniu w trakcie przetwarzania pokarmu. Dzieje się tak pod wpływem ciepła, mrożenia, działania tlenu, działania chloru z wody pitnej i różnych obróbek żywności. Witaminy E nie możemy przedawkować, nadmiar usuwany jest z organizmu. Biorąc pod uwagę właściwości lecznicze dla naszego organizmu, dbajmy, aby w codziennej diecie nie zabrakło witaminy E.