NOSTRZYK ŻÓŁTY (Melilotus officinalis) – uprawiany w Europie, Azji Mniejszej, Indiach, roślina dwuletnia, osiągająca około 1 metra wysokości, o żółtych, drobnych kwiatkach, zebranych w grona. Inne nazwy: nostrzyk lekarski, nostrzyk zwyczajny, tatarska trawa.
Składniki odżywcze: kumaryny, flawonoidy, alantoina, garbniki, wiatminy C i E, sole mineralne;
Właściwości lecznicze: związki kumarynowe zmniejszają krzepliwość krwi, poprawiają jej przepływ w naczyniach krwionośnych, usprawniają przepływ limfy w naczyniach limfatycznych. Inne działania to: wzmocnienie naczyń krwionośnych, właściwości przeciwzapalne; skuteczny w zakrzepowym zapaleniu żył, zapaleniu żylaków, owrzodzeniach żył, zapaleniu naczyń limfatycznych, stanach zapalnych skóry (np. czyraki), działa uspokajająco i przeciwbólowo.