znany lekarz
Ziołolecznictwo

POKRZYWA

POKRZYWA POKRZYWA

POKRZYWA ZWYCZAJNA (Urtica dioica) – rośnie w strefie klimatu umiarkowanego, rozpowszechniona w całej Polsce, zwłaszcza na terenach wilgotnych, cienistych, w lasach, zaroślach, nad brzegami rzek. Kwitnie od czerwca do października. Surowcem leczniczym są liście i korzenie pokrzyw. Inne nazwy: pokrzywa dwupienna, pokrzywa parząca, żgawka. Najwięcej właściwości odżywczych ma tuż przed kwitnieniem.

Składniki odżywcze: witaminy: C, B2, K, żelazo, wapń, potas, krzemionka, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy), flawonoidy, karotenoidy, garbniki, aminy;

Właściwości lecznicze: dobroczynne działanie na układ pokarmowy, pobudza wydzielanie soków trawiennych, łagodzi biegunki, usuwa stany zapalne w przewodzie pokarmowym, działa moczopędnie, stosowana w zakażeniach dróg moczowych, kamicy nerkowej. Obniża poziom cukru we krwi. Uzupełnia niedobór żelaza w organiźmie, dobrze wpływa na stan skóry, zwalcza łupież, zmniejsza łojotok, zapobiega wypadaniu włosów i pobudza ich porost; 2 łyżki liści pokrzywy zalewamy 2 szklankami wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy na 15 min. Pijemy 2-3 razy dziennie po jedzeniu.