znany lekarz
Ziołolecznictwo

MACIERZANKA

MACIERZANKA MACIERZANKA fot. H Zell -Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 30

MACIERZANKA PIASKOWA (Thymus serpyllum) – znana powszechnie również jako cząberek. Występuje powszechnie w Europie, Ameryce Płn., Azji, Indiach. W starożytności stosowana do balsamowania zwłok. Surowcem leczniczym jest ziele macierzanki.

Składniki odżywcze: olejek eteryczny, substancje gorzkie, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, sole mineralne, karoten, witamina C.

Właściwości lecznicze: przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, ściągające. Działa odkażająco w nieżytach jamy ustnej, gardła, krtani, wspomaga leczenie oskrzeli jako środek wykrztuśny, działa oczyszczająco na układ oddechowy, działa dezynfekująco również na układ pokarmowy, pobudza wydzielanie soków trawiennych, usuwa wzdęcia brzucha, działa ściągająco i dezynfekująco na skórę, stosowana w skaleczeniach i lekkich oparzeniach.