znany lekarz
Ziołolecznictwo

MIĘTA PIEPRZOWA

MIĘTA PIEPRZOWA MIĘTA PIEPRZOWA fot. Fot Hidden - sxchu

MIĘTA PIEPRZOWA (Mentha piperita)– znana od wieku XVII, pochodzi z Anglii. Obecnie uprawiana w całej Europie, Ameryce Płn i Afryce. Inne nazwy: miętkiew lub miętkiewka. Surowcem leczniczym są liście mięty lub całe ziele. Wykorzystywana również jako dodatek do napojów chłodzących, potraw mięsnych, sosów, nalewek ziołowych.

Składniki odżywcze: olejek eteryczny z głównym jego składnikiem mentolem, garbniki, substancje goryczowe, kwasy organiczne, sole mineralne.

Właściwości lecznicze: mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa żółciopędnie, przeciwskurczowo, usuwa wzdęcia brzucha. Ma właściwości przeciwbólowe, uspokajające, moczopędne, przeciwbakteryjne. Olejek miętowy usuwa bóle stawów i nerwobóle, stosowany do inhalacji w chorobach układu oddechowego, zapalenia zatok i oskrzeli, działa obkurczająco na błonę śluzową nosa. Mięta doskonale gasi pragnienie, ułatwia trawienie pokarmów.