Rośliny o właściwościach leczniczych znane były już w okresie prehistorycznym. Człowiek, szukając pożywienia, poznawał rośliny, które nie tylko stawały się codziennym lekiem na rozmaite dolegliwości. Starożytni Grecy i Rzymianie znali mnóstwo leczniczych roślin, opisywali ich walory oraz zastosowanie. Przełom XVIII i XIX w. rozpoczął nowy etap w poznawaniu leczniczych właściwości roślin. Po raz pierwszy wyizolowano z roślin takie substancje jak: morfina, strychnina, chinina, kofeina. Szybko jednak rozpoczęto produkcję leków metodami chemicznymi.
Na szczęście obecnie powraca zainteresowanie naturalnymi metodami leczenia. Nowe badania naukowe doprowadziły do wyodrębnienia kolejnych nowych składników roślinnych o właściwościach leczniczych. Jest rzeczą oczywistą, że leki syntetyczne wywołują często uboczne skutki. Leki ziołowe działają dużo wolniej, ale są zdecydowanie dużo bardziej bezpieczne dla człowieka, pod warunkiem, że są umiejętnie przyjmowane, w przypadku poważnych chorób po konsultacji ze specjalistą. Leki ziołowe zawierają bowiem liczne substancje czynne, które w nadmiarze lub tez w połączeniu z innymi lekami, mogą szkodzić.
Kobiety w ciąży, matki karmiące, a także osoby starsze mogą zażywać preparaty ziołowe po uzgodnieniu z lekarzem. Niektóre zioła można spożywać w ilościach większych, bez skutków ubocznych, inne z dużą ostrożnością, ze względu na silnie działające składniki.
Leki ziołowe nie tylko leczą, ale przede wszystkim zapobiegają chorobom. Spożywamy je w postaci herbatek. Miękkie części roślin – kwiaty i liście – zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. W taki sposób powstaje napar z ziół, który musimy wypić w ciągu dnia. Twarde części roślin takie jak kora, korzeń, nasiona, zalewamy wodą i gotujemy, ponieważ tylko w trakcie gotowania uwolnione zostają substancje czynne. W taki sposób otrzymujemy odwar, który po ok. 10 min gotowy jest do spożycia. Zioła spożywamy również jako maceraty, czyli wyciągi wodne przygotowane na zimno. Często są to rośliny zawierające śluzy. Po rozdrobnieniu zalewane są chłodną, przegotowaną wodą i odstawione na kilka godzin.
Bardzo cenne właściwości lecznicze posiadają soki ze świeżych ziół. Umyte zioła wyciskamy w wyciskarkach do soków i spożywamy lub robimy okłady zaraz po przygotowaniu. Najwięcej leczniczych składników zawartych w ziołach dostarczamy organizmowi, spożywając suszone rozdrobnione zioła, którymi posypujemy żywność. Popularne są również wyciągi alkoholowe. Zioła zalewamy 45% wódką i odstawiamy na dwa tygodnie. Wyciągi takie stosowane są do użytku zarówno wewnętrznego jak i zewnętrznego. Nalewki natomiast przygotowujemy, zalewając zioła 70% alkoholem i stosujemy je do użytku wewnętrznego. Zioła można również zalać olejem, a tak przygotowany wyciąg stosujemy tylko zewnętrznie.